perjantai 27. kesäkuuta 2014

Ystävällisyys ja ihmisarvo

Moi! Täällä taas. Tekee mieli kirjoittaa jotakin näköjään:)
Voisin aloittaa vaikkapa noista hymiöistä. Joku laittoi "Länsimaisen ihmisen ahdinko" ryhmään Facebookissa, että ahdistaa ihmiset jotka käyttävät hymiöitä jne. Itse käytän niitä erittäin paljon tekstiviesteissä ja täälläkin. Kuulun niihin ihmisiin, joiden täytyy olla aina ystävällisiä ja mukavia toisille ihmisille, vaikka ei aina huvittaisikaan. En halua vaikuttaa missään tapauksessa töykeältä tai epäystävälliseltä, olen huomannut. Mikäs sen töykeämmältä tuntuu, kuin töksähtävä tekstiviesti ilman yhtään hymiötä. Eihän viestin saaja voi tietää olenko laittanut viestin hymyssä suin ja iloisena, ellei siinä ole hymynaamaa. Luulee vielä että olen pahalla päällä tai loukkaantunut jostakin, jos viestissä lukee vain "ok". Eihän se käy päinsä. Laitan siis varmuuden vuoksi yleensä hymiön tai pari:)

Kanssaihmisille pitää olla aina ystävällinen, sehän kuuluu peruskäytöstapoihin. Olen huomannut, että aina en jaksa. Eurovaalien aikaan kaupan ulkopuolella seisoi tyyppi, joka kysyi saisiko hän puhua hieman politiikasta. Vastasin napakasti, "ET SAA!" Ja kävelin pois. Ei yhtään minun tapaistani. Yleensä pahoittelen hymyillen, että nyt on kiire, ei ehdi, anteeksi. Syyllisyys iski salamannopeasti välittömästi. Ei olisi tarvinnut olla noin epäkohtelias. Tunsin omantunnonpistoksia päiväkausia. No, viime viikolla kaupan edessä parveili Unicefin häiskiä. Kaupasta tullessani yksi äkkäsi minut ja lähti tulemaan kohti. Taas napakka "EI!!!" ja kävelin pois. Kuulin takanani, kuinka tyyppi sanoi toiselle matkien minua "EI!". Olin selvästi pahoittanut jonkun mielen. Kas kummaa, sillä kertaa tilanne lähinnä huvitti. Ei omantunnonpistoksia, en hakannut päätäni rattiin tai soimannut itseäni. Minusta on tulossa selvästi paha ja epäystävällinen ihminen, tai alan vihdoin tajuta, että voin itse määrittää sen, mitä otan vastaan muilta ja miten suhtaudun siihen. Voin sanoa ei!

Eräs asia, monien muiden lisäksi, on saanut niskakarvani nousemaan jälleen kerran pystyyn. Kuuntelen autossa yleensä radio NRJ kanavaa, ja kerran Tuija ja Laura puhuivat kuinka luottohäiriömerkinnät ovat Suomessa kasvaneet huimasti ja näitä LEIMAANTUNEITA on Turun alueella eniten. LEIMAANTUNEITA!!??!! Se sana särähti korvaani 100 desibelin voimalla. Minkälaiseksi ihminen leimaantuu jos hänellä on luottohäiriöitä? Epäihmiseksi, täysin paskaksi, hylkiöksi, mene liiteriin ja ammu itsesi kelvottomaksi??? Kyse on pelkästään rahasta. Sen ei pitäisi määrittää ihmistä ihmisenä, miten hän hoitaa raha-asiansa ja taloutensa. Nykypäivinä monella on vaikeaa taloudellisesti ja monet yrittävät selviytyä päivästä toiseen edes jotenkin. Kuten minä itsekin. Usein tuntuu, että elämä on pelkästään sitä, että joutuu repimään vähäisen toimeentulonsa raskaalla työllä ja muu onkin toisarvoista. Kunhan teet työsi kunniakkaasti, maksat törkeät verosi, eläkemaksusi ja kymmenen muuta, niin olet hyväksytty yhteiskunnan jäsen. Poikkeapa siitä, niin jo tulee lokaa niskaan ja ihmisarvosi on menetetty. Pienestä on kiinni ihmisen arvo tässä maailmassa.

Katselen tässä kirjoitellessani välillä Marttia, joka pötköttelee sohvalla vieressäni ja tunnen kuinka elämässä ovat tärkeimmät asiat kuitenkin ihana mallillaan. Ihmiset ovat mitä ovat, mutta koirat ovat aina pelkkää rakkautta ja hyväksyntää <3




2 kommenttia:

  1. Siinäpä mielenkiintoinen ristiriita: pitää olla ystävällinen mutta silti osata rajata että ei kuluta itseään loppuun. Mä olen samaa mieltä siitä, että kaikille pitää olla ystävällinen, hymiöt auttavat monesti. Jos en käytä hymiötä, teen sen yleensä tarkoituksella. Mutta ihan samalla tavalla olen huomannut, että olen oppinut myös rajaamaan sitä, kenelle aikaani annan. Vaikka eihän se puhelinmyyjän tai feissarin vika ole, että he työtään tekevät. Joskus vaan tuntuu (ja on huomattu!) että jos ystävällisesti kieltäytyy, huomaa pian ostaneensa kuitenkin jotain. Mutta pelottaa sekin vähän, että onko tässä muuttumassa kamalaksi ihmiseksi noin yleisestikin sitten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on mielenkiintoinen ristiriita ja yritä siinä sitten taiteilla sen asian kanssa. Riippuu välillä tosin päivästäkin, mitä jaksaa ottaa vastaan, mutta ikä selvästi tekee tehtävänsä tässäkin asiassa. En haluaisi myöskään muuttua kärttyisäksi vanhaksi akaksi! Onneksi tielle sattuu ihania ja aitoja ihmisiä välillä, joten usko ihmiseen säilyy:) Hyvää kesän jatkoa Jonna, ja toivottavasti jaksat helteitä:)

      Poista

Kiitos kommentistasi!:)